NL 0341 456 806 - BE 02 513 7862 info@wishfulsailing.com Facebook Twitter Google Gratis offerte? Online betalen SGR HISWA
Trustpilot

Reisverslag Piombino, Follonica, Punta Ala - Zeiljacht huren Italie

Hieronder vindt je een reisverslag c.q route voorstel voor je zeilvakantie vanuit Piombino, Follonica, Punta Ala. De gemiddelde dag afstanden vindt je vermeld en de route is een goede indicatie wat je op een 1 of 2 weekse zeilvakantie kan bevaren.

Aan boord vindt je alles voor navigatie. Zo zijn de meeste jachten uitgevoperd met GPS en veel jachten met een plotter. Daarnaast heb je zeekaarten van het gebied als wel de Pilot (aanvaarroutes, haveninformatie, foto's, baaien, voorziningen etc etc) tot je beschikking.

Offerte - Last Minutes - Prijzen - Reviews - Bel

Aanvragen zeiljacht huren

Reisverslag vanuit Elba of Porto Ercole (Voor 2008/2009 vertrekt ons 1 week flottielje vanuit Piombino op het vaste land):

Dag 1: Amsterdam - Portoferraio (Elba)
Portoferraio ligt aan de noordkant van Elba en is te bereiken met de ferry vanuit Piombino. De overtocht duurt één uur en de aankomst in Portoferraio is prachtig. De mensen van de lokale organisatie doen de check in aan boord. Ook het inslaan van proviand doen we zoveel mogelijk aan het begin van de reis.
Het hart van Portoferraio is het oude deel met een rijk historisch verleden. Grote pleinen en kleine steegjes die steil omhooglopen naar de Medici vesting. Cosimo de Medici, heerser van Florence, liet deze vesting bouwen op de ruïnes van Fabricia, de naam van de stad in Romeinse tijden. Ook loont een bezoek aan de kerk Misericordia, de Pinakothek Foresi en het museum "La Linguella".

   

Dag 2: Portoferraio - Golfo della Biodola (10 mijl)
's Ochtends, als er tijd over is na alle begin-organisatie, gelegenheid voor het ontdekken van Portoferraio. De oude haven is bijzonder schilderachtig en wat dacht je van een bezoek aan het huis van Napoleon. Deze dag varen we een niet al te grote afstand om te wennen aan schip en zee en gaan we voor anker in een mooie baai. Lekker zwemmen en snorkelen of luieren op een van de mooste zandstranden van Elba.

Dag 3: Golfo della Biodola - Capraia 25 (mijl)
Een mooie lange zeiltocht brengt ons, halfweg richting Corsica, bij Capraia. Vroeger was het een gevangeniseiland. De oude gebouwen hiervan torenen als een burcht boven het stadje uit en zijn al van veraf te zien. Nu is Capraia een natuur- en onderwaterreservaat en het is er heerlijk wandelen. We kunnen ook een stop maken op de kust om met duikbril en snorkel het onderwaterleven te bekijken.

   

Dag 4: Capraia - Marciana Marina 25 (mijl)
Een flinke zeildag brengt ons naar Marciana Marina is een levendig en gezellig havenplaatsje. Oude dikke muren omzoomen de haven en langs de waterkant bevinden zich allerlei winkeltjes en restaurantjes. Het maken van excursies op het bergachtige Elba met z'n altijd groene heuvels en terrassen kan natuurlijk ook. Het oude bergplaatsje Marciana enkele kilometers het binnenland in is bijzonder schilderachtig. Bovendien kun je er ook nog uitstekend dineren. Marciana Marina biedt ook prima mogelijkheden om te snorkelen en te duiken.

   

Dag 5: Marciana Marina - Marina di Campo (15 mijl)
De bergachtige westkust van Elba is zowel van zee als vanaf het land erg mooi. Steile met naaldbomen begroeide rotskust wisselen af met schilderachtige baaien met glashelder zwemwater. Marina di Campo is een aantrekkelijk plaatsje. In de vissershaven zorgen trawlers voor bedrijvigheid en kleur in de haven… én voor verse vis op de markt. De meeste toeristen zijn aan de andere kant van de baai te vinden op het strand. In het oude deel van het stadje bij de haven zijn leuke winkels te vinden met bijvoorbeeld lokale etenswaren.

Dag 6: Marino di Campo - Isola del Giglio 40 (mijl)
Vandaag staat de langste zeildag van onze reis op het programma en we vertrekken daarom vroeg. Isola del Giglio is zeer pittoresk. Het kasteel en dorpje Castello midden op het eiland zijn vanuit de verte zichtbaar. Het stadje van Giglio Marina ligt tegen de heuvels op gebouwd. Het (vooral Italiaanse) toerisme zorgt tegenwoordig voor de inkomsten van het eiland. Rondom het haventje met zijn kleurige huizen zijn vele restaurants en hotelletjes gevestigd. Het komen en gaan van de ferry zorgt voor een leuke bedrijvigheid.

Dag 7: Giglio - Porto Ercole (of Marina Cala Galera) (10 mijl)
's Ochtends blijven we lekker rustig bij Giglio liggen en pikken een ergens een aardig terrasje voor een capucino. Actievelingen kunnen naar hartelust rondwandelen of gaan snorkelen tussen de visjes. In de middag varen we uit naar de bijzonder gezellige haven van Porto Ercole.

Dag 8: Porto Ercole
Het loont de moeite om in Porto Ercole een stevige wandeling naar de top van het fort La Rocca of Forte Stella te maken. De beloning is een prachtig uitzicht over de zee, de haven en het stadje. Op de mondaine en zeer gezellige boulevard van Porto Ercole is het goed toeven. Op een terrasje lunchen met heerlijke Italiaanse specialiteiten zoals Pasta di Mare met een Italiaanse wijntje is toptijdverdrijf.

   

Dag 9: Isola di Gianutri (10 mijl)
Gianutri is, in tegenstelling tot de meeste andere Toscaanse eilanden, vlak. Het werd tot kort geleden nauwelijks bewoond. Nu zijn er wat villa's en hotels. Het water rond het eiland vormen een reservaat en voor liefhebbers is dat prima met snorkel of duikspullen te verkennen.

Dag 10: Extra dag - eventueel Isola di Gianutri - Giglio (10 mijl)
Keuzemogelijkheid: afhankelijk van het weer en ook waar de voorkeur ligt kunnen wij terugzeilen naar het mooie eiland Giglio. Ook al zijn we hier misschien al eerder langsgeweest, het is dermate mooi dat een 2e bezoek loont. Een andere mogelijkheid is om richting Talamone te varen en daarna richting Elba. In dat geval hebben we een extra dag om meer van het eiland Elba te zien. In onderling overleg wordt deze dag ingevuld.

Dag 11: Giglio - Talamone (15 mijl)
Talamone is een oud Toskaans kustplaatsje dat niet alleen heel schilderachtig gelegen is maar ook een levendig jachthaventje. Vanaf de versterkingen rond de vuurtoren is tot aan de horizon ons sublieme zeilgebied te overzien. De grote baai iets ten zuiden van Talamone is een favoriete plek voor windsurfers, de wind is er meestal stevig.

Dag 12: Talamone - Porto Azzuro (Elba) (35 mijl)
We varen vroeg weg voor een flinke zeiltocht terug naar de oostkust van Elba. Porto Azzurro is een juweeltje. Boven de stad ligt de door de Spanjaarden in de 16e eeuw gebouwde citadel. In de 19e en 20e eeuw was het een gevangenis voor zowel politieke tegenstanders als maffiosi. De plaats heette toen nog Longone en was zo berucht dat men de naam heeft veranderd om toeristen te trekken. En dat is, gelukkig niet voor niets, gelukt. Aan de havenkant liggen als lekkere lange vingers een paar uitstekende restaurants in zee.

   

Dag 13: Porto Azzuro - Rio Marina (5 mijl)
Vandaag zeilen we maar een klein traject en hebben wij de tijd om wat meer van Elba te zien. Een van de mooiste steden op Elba is Capoliveri. Het ligt 130 meter boven zee met fantastische uitzichten op Porto Azzurro , Golfo di Stella en de eilanden Pianosa en Monte Cristo. Het is zeer pittoresk met steegjes en doorkijkjes, bogen, torentjes, trappen en je waant je bijtijden in een schilderij van Escher. Terrasjes aan pleintjes in de zon met cappuccino of een salade caprese………..
Ook in Rio Marina is het mogelijk om de onderwater wereld te ontdekken en lekker te gaan snorkelen of duiken.

   

Dag 14: Rio Marina- Portoferraio (8 mijl)
Zeilen om de steile noordoost kaap van Elba en dan pal west langs grote groene bergen met hier en daar inhammen is een zeilersdroom. Het aanlopen van de grote baai van Portoferriao met de aanblik van prachtige bouwwerken uit rijke handelstijden vormt een waardige afsluiting van een bijzonder zeilavontuur.

   

Dag 15: Elba - Pisa - Amsterdam
In de ochtend vindt ontscheping plaats en nemen we afscheid van de organisatie, het Italiaanse zonnetje en aanvaarden de terugreis naar Amsterdam.

Helaas aan alle goede dingen komt een eind, zo ook aan deze vakantie. Na afscheid op de kades vertrekken we per bus naar het vliegveld. De vakantie is zeker de moeite waard geweest: al die ervaringen het ging gewoon te snel om waar te zijn.

 

Terug naar boven

Zeiljacht huren? Deel deze pagina:

onze vermelding SGR
onze vermelding op www.keurmerk.info

Vogelzand 10, 3846JM Harderwijk | 0341 456 806 (Nl) of 02 513 7862 (Be) | info@wishfulsailing.com