NL 0341 456 806 - BE 02 513 7862 info@wishfulsailing.com Facebook Twitter Google Gratis offerte? Online betalen SGR HISWA
Trustpilot

Reisverslag Bodrum - Zeilvakantie Turkije

Hieronder vindt je een reisverslag c.q route voorstel voor je zeilvakantie vanuit Bodrum. De gemiddelde dag afstanden vindt je vermeld en de route is een goede indicatie wat je op een 1 of 2 weekse zeilvakantie kan bevaren.

Aan boord vindt je alles voor navigatie. Zo zijn de meeste jachten uitgevoperd met GPS en veel jachten met een plotter. Daarnaast heb je zeekaarten van het gebied als wel de Pilot (aanvaarroutes, haveninformatie, foto's, baaien, voorziningen etc etc) tot je beschikking.

Offerte - Last Minutes - Reviews - Bel

Aanvragen zeilvakantie

Reisverslag Bodrum - Bodrum Turkije

Dag 1 Amsterdam - Bodrum -
Na de vlucht van ongeveer 3,5 uur van Amsterdam naar Bodrum, worden we op het vliegveld opgehaald voor de transfer naar de haven. Een half uur rijden later staan we, nog wat suf van de reis, al voor de boot die klaar ligt in Bodrum Marina. Een vriendelijke engelse dame heet ons welkom en handelt het papierwerk af. Daarna gaan we aan boord om ons om te kleden en de boot te bekijken. Al gauw komt een van de jongens van de technische staf aan boord om ons het schip uit te leggen. De Nederlandse flottielje leiding komt vervolgens langs om zich voor te stellen en vertelt gelijk waar we boodschappen kunnen doen en hoe laat we de volgende ochtend op de briefing verwacht worden. Vanaf het minaret bij de haven horen we de ijle klanken van het gebed. 's Avonds eten we in een gezellig tentje vlak bij de haven, niet te ver lopen. De vakantie is begonnen!

   

Dag 2 Bodrum - Amazon Creek - 35 mijl
Om 9:00 uur is de Palaver in de jachtclub waarbij we gelijk de andere zeilers in de flottielje kunnen ontmoeten. Naast wat algemene aanwijzingen vertelt de flottielje leiding waar we die dag heen gaan en wat voor weer verwacht wordt. Omdat de afstand wat groter is dan gemiddeld, hoopt de flottielje leiding dat het ons allemaal lukt rond 11 uur uit te varen. Als er vragen zijn kunnen we op de marifoon oproepen. Na vertrek uit de marina zijn we in een paar minuten buitengaats en kunnen de zeilen omhoog. Het is best even druk voor de haveningang maar zodra we het eiland Kara Ada voorbij zijn, wordt het gaandeweg steeds rustiger op het water. Er staat een lekkere westelijke bries en we blazen zo voor de wind de Golf van Gökova in. Doel van deze dag is Amazon Creek, 35 mijl verderop. Aan het eind van de middag komen we er aan. De flottielje leiding helpt bij het ankeren en brengt een lijn voor ons naar de wal. Uiteindelijk liggen we gezellig met de flottielje boten naast elkaar in de verder verlaten baai. Tijd voor een duik! 's Avonds lopen we in een minuut of 10 naar een knus restaurant waar we bij een buffet allemaal lekkere hapjes halen. Het is stil en boven ons hoofd kunnen we eindeloos sterren bewonderen in de donkere nacht.

      

Dag 3 Amazon Creek - English Harbour - 17 mijl
Na een frisse ochtendduik en een lekker ontbijtje wordt een van ons rond half 10 bij de flottielje leiding aan boord verwacht voor de Palaver. Vandaag hoeven we niet zo ver, 17 mijl. We vertrekken op ons gemakje en zeilen eerst een stukje halve wind naar het noorden om vervolgens rechtsaf te slaan naar het oosten. De tocht voert langs de rijkelijk met pijnboombossen begroeide kust. Het is even zoeken naar de ingang van de baai maar als we dan het beeldje van een zeemeermin op een rots zien, weten we dat we goed zitten en inderdaad, daar ligt de boot van de flottielje leiding al aan de steiger. Zodra we het schip hebben afgemeerd is het tijd voor een koel drankje op het terras pal achter de boot. Daarna maken we een lekkere wandeling om vervolgens het zweet weg te spoelen met een duik in het water. 's Avonds eten we gezamenlijk met de hele flottielje, het wordt een latertje waarbij de nodige wijntjes genuttigd worden. Tevreden duiken we rond middernacht onze kooi in.

      

Dag 4 English Harbour - Sogut via Cleopatra eiland - 10 mijl
Na de briefing hebben we alle tijd om langzaam wakker te worden. We ontbijten voor de afwisseling een keer in het restaurant; eitje, brood, honing van eigen bijenkasten, geitenkaas en olijven. Het is weer eens wat anders dan een bakje muesli. Na de koffie halen we het anker op en zetten we zeil naar Cleopatra Eiland, 6 mijl verderop. Daar kunnen we voor anker in het glasheldere water en lekker zwemmen. Er is voldoende te zien want vanuit Bodrum liggen er veel dagbootjes. Op de wal is een amfitheater te zien maar daarvoor moet je entree betalen. We besluiten om lekker lui te zijn en blijven bij de boot. Al snorkelend langs de rotsen zien we allerlei leuke gekleurde visjes. Rond theetijd gaan we anker op om de 3½ mijl naar Sogut te varen waar we zullen overnachten. We varen een prachtig groene baai in en krijgen bij de steiger een mooringlijn aangereikt. Dat scheelt een keer ankeren. Als alle boten binnen zijn vraagt de flottielje leiding wie er mee gaat wandelen in de vallei achter de baai. Wij houden het voorlopig op een biertje in de kuip. 's Avonds eten we uitstekende vis in het restaurant achter de boot.

      

Dag 5 Sogut - Cokertme
We doen wat boodschappen en gaan daarna eens horen wat de flottielje leiding die dag voor ons in petto heeft. Na twee relatief luie dagen gaan we vandaag weer een lekker stukje varen, terug naar het westen. Als we niet te laat vertrekken kunnen we alvast een stukje op de motor in de goede richting varen voordat de dagelijkse westenbries opsteekt. Rond 11 uur rimpelt het water en even later zeilen we aan de wind langs de noordkant van de Golf van Gökova. Tot onze grote vreugde dartelen een paar dolfijnen enkele minuten om de boot! Een heerlijk schouwspel. De boot vaart onder gereefd grootzeil en genua soepel door de golven en we schieten lekker op. Al gauw ontstaat een wedstrijdje tussen ons en een andere boot uit de flottielje. Ineens worden we fanatiek, beter sturen, zeilen trimmen, kijken waar de beste wind zit. Andere flottielje boten vinden het wel best en zeilen op hun gemakje verder, dan maar wat later aankomen. Uiteindelijk 'winnen' we toch nog, om het te vieren geven we die avond een rondje in het restaurant. We worden tegen half 8 met vissersbootjes opgehaald uit de baai waar we liggen. In het restaurant van Kaptan Ibrahim en zijn zoon Halil worden we weer verwend met heerlijk eten. Na het eten verkleedt Ibrahim zich en danst op de klanken van een viool, sas en trommel. Al gauw staat het halve restaurant te dansen, ondertussen vanachter een plant gadegeslagen door de vrouw van Ibrahim! De raki vloeit rijkelijk en we dansen tot laat op de avond. Dan worden we met de vissersbootjes weer terug naar de boot gebracht.

   

Dag 6 Cokertme - Orak Adasi - 10 mijl
Om half negen brengt Halil met de vissersboot alle de avond tevoren bestelde broden en andere boodschappen. Na de briefing varen we al gauw uit, we hebben een stukje van 10 mijl voor de boeg, niet erg ver maar wel aan de wind. De wind trekt stevig aan en we vermaken ons met het prachtige kruisrak. De zon staat weer uitbundig te schijnen en doet de zoute spray die aan dek komt gauw opdrogen. Op de marifoon horen we dat op een van de andere schepen een vis is gevangen met een sleeplijn. Aan de flottielje leiding wordt gevraagd wat ze met de vis moeten doen. Het advies is duidelijk: binnenhalen en wij maken hem straks wel schoon en klaar! Bij Orak Adasi aangekomen heeft de flottielje leiding een leuke plek voor ons weten te bemachtigen in het meest noordelijke hoekje van de baai. Het water is er zo helder dat we de ankers van de anderen kunnen zien liggen wat het mikken een stuk makkelijker maakt. Omdat hier geen restaurant is, eten we allemaal aan boord. Uit alle boten stijgen 's avonds lekkere kookluchtjes op. Na het eten is er nog een hoop zwemspektakel als diverse kinderen besluiten nog even in het heerlijke water te plonzen.

      

Dag 7 Orak Adasi - Bodrum
Helaas, het is de laatste zeildag. Het is nog 10 mijl varen naar Bodrum, onder lij van de kust. We besluiten zo lang mogelijk voor anker te blijven liggen om nog even maximaal te genieten van de zon en het zwemmen. Na de lunch moeten we toch echt weg als we nog voor 4 uur in de haven willen zijn. We zeilen al kruisend naar Bodrum en genieten nog even van de goede wind, mooie kust en de vrijheid op het water. Voor we de haven ingaan, tanken we de dieseltank vol bij het voor anker liggende tankschip. Daarna roepen we de haven op om ons te assisteren bij het aanmeren. In de namiddag doen we inkopen op de drukke, rijkelijk gevulde bazaar. De laatste avond eten we in het sfeervolle Epsilon, een goed restaurant in een tuin, ver van alle drukte van de boulevard. Als we de tafel rondkijken zien we inmiddels bekende koppen, lekker bruin en ontspannen. Als afsluiting van een heerlijke week halen we nog een afzakkertje in de bar van de jachtclub.

Dag 8 Vertrek
Na het ontbijt pakken we onze spullen in en ruimen de boot een beetje op. Tegen 10 uur verzamelen we op de kade en nemen afscheid van de flottielje bemanning. Met de bus worden we naar het vliegveld gebracht. De vakantie is voorbij maar de herinneringen eraan zullen ons nog lang bijblijven.

Terug naar boven

Zeilvakantie? Deel deze pagina:

onze vermelding SGR
onze vermelding op www.keurmerk.info

Vogelzand 10, 3846JM Harderwijk | 0341 456 806 (Nl) of 02 513 7862 (Be) | info@wishfulsailing.com